Hírek
Posted in

Bélbaktériumaink képesek szervezetünk dopamin-szerotonin ellátottságát növelni, kedélyállapotunkat javítani!

Posted in

Egyre több kutatási eredmény születik a mikrobiom pszichiátriai kórképek esetén kifejtett hatásairól, melyek azt bizonyítják, hogy a bélrendszerünkben élő megannyi jótékony mikroorganizmus alapvetően meghatározza közérzetünket, hangulati állapotunkat, pszichés értelemben vett terhelhetőségünket! Egyes kutatók szerint ezt a dopamin és szerotonin szintünkre gyakorolt pozitív hatásuknál fogva tudják megtenni.

Dopamin termelés serkentése

A bél mikrobiomban található jótékony baktériumok képesek támogatni testünk dopamin ellátottságát. A dopamin az idegrendszerben és a hormonrendszerben is fontos szerepet tölt be, az idegsejtek közötti jelátviteli folyamatokban kulcsfontosságú vegyület. A dopamint szokás jutalmazó hormonként is nevezni, hiszen közvetlen hatással van agyunk jutalmazó rendszerére, mely befolyásolja aktuális hangulati állapotunkat. Alacsony szintje a csökkent szerontotnin szinttel karöltve kedvez a szorongásos zavarok kialakulásának és a depressziós tünetek felerősödésének.

A beleinkben élő baltériumok faji diverzitása nagyban függ a táplálkozási szokásainktól. Ha például valaki sok édességet fogyaszt, akkor az agresszív szénhidrát anyagcserét folytató baktriumok szaporodnak el a bélrendszerében. Ugyanígy, ha valaki a zöldségeket részesíti előnyben, akkor az annak megfelelő törzsek lesznek nagyobb számban jelen a bélflórájában. Amennyiben a baktériumok az anyagcseréjüknek megfelelő “kedvenc ételt” kapnak a gazdaszervezettől (akinek a döntésére egyébként hatással vannak a jótékony törzsek), akkor ezek a mikroorganizmusok a szervezetünknek fontos mikrotápanyagokat (vitaminok, aminosavak), antioxidánsokat, zsírsavakat, gyulladáscsökkentő anyagokat és egyéb faktorokat termelnek.

A bélbaktériumok által termelt aminosavak közül kiemelendő a tirozin (L-tirozin) és a triptofán. Ezek az anyagok a bélrendszerből felszívódva eljutnak a keringés útján az idegsejtekhez. Szerencsés dolog, hogy az idegsejtek képesek ezen aminosavakból az önmaguk egészséges működéséhez szükséges hormonokat, azaz dopamint és szerotonint is előállítani. Egyfajta önfenntartó hormontermelő rendszerként a bélflóra képes döntő mértékben hozzájárulni a hormonális egyensúlyhoz az idegi működés tekintetében. Megjegyezném, hogy a dopamin és a szerotonin termelés már a bélek falában lévő idegsejtekben megkezdődik, de az itt termelődött hormonok nem jutnak el a központi idegrendszerbe, mivel a vér-agy gát nem engedi át őket, testünk egyéb szegleteiben fejtik ki hatásukat.

A kutatási eredmények száma fokozatosan nő és egyre nagyobb a remény, hogy az ún. PszichoBiotikus törzsek kiegészítő terápiás hatása komoly eredményeket fog hozni a jövőben a pszichiátriai betegségekben szenvedőknél. Bízom benne, hogy a szakma idehaza is átveszi az újkeletű megközelítést és ötvözi majd a bevált kezelési módszerekkel.

(Szerkesztői megjegyzés: több hazai pszichiáter már eredményesen alkalmazza a saját pacientúrájában a PszichoBiotikus törzseket tartalmazó termékünket.)

A bél mikrobióta befolyásolja az agy dopamin és szerotonin szintjét?

Se szeri se száma már azon bizonyítékoknak, amelyek alátámasztják a bél mikrobiom összetételében bekövetkező változások és a pszichiátriai betegségek, főként a depresszió és a szorongásos zavarok kialakulása közti összefüggéseket. A bélflórát alkotó fajok sokféleségének és gazdagságának csökkenése negatívan befolyásolja a szerotonerg, GABAerg, noradrenerg és dopaminerg neurotranszmissziót. Ezek közül a dopamin a kognitív funkciók, mint a döntéshozatal, a figyelem, a memória, a motiváció és a jutalom fő szabályozója. Magyarul minden olyan vegyület, mely az idegi aktivitás és számos más folyamat működésében rendkívül fontos, zavart szenved, ha a bélflóra minőségileg károsodik, azaz disbiosis alakul ki. A kutatásokból kiderül, hogy az ún. Mikrobiom-Bél-Agy tengely rendkívül fontos szerepet kap a jövőben a neuropszichiátriai rendellenességek fiziológiájának megértésében és a kezelési stratégiájukban is.

Dopamin: számos szerepe mellett kiemelten fontos a mozgás koordinációban, a munkamemória működésében, a motiváció és jutalom érzés kialakításában.

Szerotonin: Fontos szabályozó eleme a testhőmérsékletnek, a szexualitásnak, az alvásnak, az étvágynak és a hangulatnak.

Mik azok a PszichoBiotikumok?

Az emberi bélflórában is megtalálható jótékony törzsek közül azokat, amelyek (probiotikumként elfogyasztva) kifejezetten a jobb pszichés állapot elérését, a megfelelő agyműködést segítik elő a Bél-Agy tengely stimulációjával, illetve a pszichiátriai betegségben szenvedők állapotát is előnyösen befolyásolják, pszichobiotikumoknak nevezzük. [2]

Azonban nem szükséges pszichiátriai betegségben szenvednie valakinek ahhoz, hogy élvezze a pszichobiotikumok nyújtotta kedvező hatásokat, hiszen alapvetően egészséges, de fokozott stressznek kitett embereknél is megmutatkozik az agyra és pszichés állapotra gyakorolt pozitív hatásuk. [3]

Bővebb információkért látogasson el Hazánk első pszichobiotikus készítményének oldalára, ismerje meg a Napfényvitamin PszichoBiotikumot!

 

Szeretettel és üdvözlettel,

Pintér Zoltán

ügyvezető igazgató,
termékfejlesztési csoportvezető

Napfényvitamin Kutató és Fejlesztő Vállalat

Vitamin Sunlight Kft.

 

Hivatkozások:

  • [1] González-Arancibia C. és mtsi. (2019): Do your gut microbes affect your brain dopamine? Psychopharmacology (Berl). 2019 May 17. doi: 10.1007/s00213-019-05265-5.
  • [2] Biol Psychiatry. 2013 Nov 15;74(10):720-6.
  • [3] Gastroenterology. 2013 Jun;144(7):1394-401, 1401.e1-4.

 

FEL
KOSÁR 0