Hírek

Fokozott bélrendszeri érzékenységgel élek, nem tudok probiotikumot szedni, mit javasol?

A segítség a bifidobaktériumoktól érkezik

Számos olyan állapot, intolerancia létezik manapság, melyek nem csupán a fogyasztók életminőségét rontják, de gátolják is őket abban, hogy a megfelelő kiegészítőket tudják használni. A probiotikumok, élőflórás termékek első hallásra áldásos hatást ígérhetnek, de egyre több olyan személlyel találkozhatunk, akiknél a hazai termékek döntő többsége inkább árt, mint használ. Miért van ez így?

A probiotikus törzsek között nagy számban fordulnak elő a működésük során hisztamint, tiramint (biogén aminok) felszabadítók. Egyesek a D-laktát szintet emelik. Vannak, amelyek kiszorítják még az egyébként hasznos bélflóra alkotókat is, agresszív anyagcseréjükkel nagyobb bajt okoznak az eredeti állapothoz képest. Sok minden függ az egyidejűleg alkalmazott törzsek típusától, az egymáshoz viszonyított arányoktól és a bevitt csíraszámtól is. Jobban végig gondolva nem is olyan egyszerű hatékony, célirányosan ható és a legtöbbeknél „tünetmentesen” alkalmazható élőflórás termékeket létrehozni, hiszen tömérdek szempont mentén kell haladni.

Arról nem is beszélve, hogy például a gyulladásos bélbetegségek során a fokozott béláteresztő állapot baktérium-fehérje töredékekkel árasztja el (a keringés által) a szöveteket tovább erősítve a generalizált egyelőre még szubklinikai gyulladást (tüneteket nem okozó alattomosan károsító gyulladásos állapot testszerte). Az ilyen esetekben kíméletesen ható, elsősorban a bélnyálkahártya regenerációját elősegítő, azt tápláló anyagokat felszabadító törzseket kell alkalmaznunk a megfelelő rostanyaggal kombinálva (rostok esetében se mindegy a mennyiség, a típus, hiszen egy rosszul megválasztott rost és baktérium elegy az IBS-es személyt egy életre eltántoríthatja attól, hogy probiotikus terméket használjon).

A kutatások és a tapasztalatok azt igazolják, hogy a velünk együtt élő mikrobiom alkotó bifidobaktériumok és a hozzájuk nagyban hasonlító probiotikus bifidobaktériumok egy csoportja amellett, hogy kedvező hatást gyakorolnak az emberi szervezetre, fokozott érzékenység esetén is javítják az életminőséget és nem okoznak kellemetlenségeket a használatuk során. Elősegítik a normál mikrobióta rendszer működését, a patogén törzsek visszaszorítását, gyulladáscsökkentő anyagokat, nyálkahártyát tápláló metabolitokat, vitaminokat, hormonszerű protektív anyagokat állítanak elő és természetesen támogatják a megfelelő immunitás fenntartását, előnyösen befolyásolják az emésztést és a széklet tranzitidőt, javítják a közérzetet, a mikrobiom-bél-agy tengely pozitív stimulációja révén stresszoldó és alvásminőséget javító hatást is kifejthetnek.

Kicsi a bors, de fontos:
Bifidobaktérium fajok

A bélrendszerben eddig a bifidobaktériumoknak mintegy 50 faját különítették el, ezek mindegyike más-más feladatot lát el a mikrobiom finoman hangolt rendszerében. Annak ellenére, hogy a mikrobiótának csak 10%-át teszik ki tömérdek feladatot látnak el. Számuk a kor előrehaladtával jelentősen csökkenhet és ezzel párhuzamosan az általuk kezelt funkciók hatáscsökkenése, kiesése komoly egészségügyi kockázatot von maga után.

 • Az egyik legfontosabb tevékenységük a rostok és más összetett szénhidrátok emésztése
 • A rostok emésztése, hatékony feldolgozása révén érvényesülhet a súlygyarapodást gátló hatásuk, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség és más krónikus betegségek kialakulásának jelentős kockázatcsökkentése
 • Ennek hátterében a rostok bontása során (a bifidobaktériumok által) felszabaduló rövid láncú zsírsavak (SCFA) állnak, valamint szintén kedvező élettani hatást biztosítanak az anyagcseréjük során szintetizált B-vitaminok is
 • A rostok emésztése során nyálkahártya védő és regeneráló anyagokat szabadítanak fel (propionsav, vajsav), melyek kiemelten fontosak disbiosis, gyulladásos bélbetegségek és erőteljes bélnyálkahártya irritációval kombinált állapotok esetén
 • Igen fontos tulajdonságuk, hogy patogén (kórokozó) baktériumok elleni fehérjéket termelnek, gátolják a szaporodásukat, sőt például az E. coli fertőzések során megakadályozzák a baktérium toxinok keringésbe jutását. (Akár az autoimmun folyamatok ellensúlyozásában is szerepük lehet.)

Korai életkorra
gyakorolt hatásuk

 • A bifidobaktériumok az elsők között kezdenek szaporodni a csecsemők bélrendszerében, az első hetekben a mikrobiom mintegy 60%-át teszik ki ezek a fajok, mindezekből az következik, hogy kiemelt fontossággal bírnak a korai életszakaszban
 • Az anyagtejben lévő tápláló szénhidrátok, cukrok megemésztéséért felelősek ebben az életszakaszban, melyek rendkívül fontosak a babák megfelelő fejlődésében
 • Segítik az immunrendszer optimális fejlődését, a saját nem saját sejtes elemek hatékonyabb felismerését és immunológiai memóriába való rögzítését, gátolják a bélfalon megannyi kórokozó baktérium megtapadását és így a fertőzések létrejöttét

Életminőség és krónikus
megbetegedések

Érdekesség, hogy számos egészségügyi probléma esetén összefüggést találtak a betegség kialakulásának kockázata és az alacsony bifidobaktérium szint között (széklet genomikai teszttel lehet igazolni). Tanulmányok igazolják, hogy a cöliákiában, elhízásban (zsigeri), 2-es típusú cukorbetegségben, allergiás asztmában vagy éppen dermatitiszben szenvedők bélrendszerében szignifikánsan alacsonyabb volt a bifidobaktréiumok szintje, mint az egészséges emberek mikrobiomjában [1, 2, 3].

Tanulmány igazolja, hogy bifidobaktériumokból álló komplex 45 napig tartó szedése csökkentette a testtömegindexet (BMI) és a vér koleszterinszintjét metabolikus szindrómában szenvedőknél [4].

Bizonyos bifidobaktérium fajok segíthetnek javítani az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit, beleértve a puffadást, a görcsöket és a hasi fájdalmat. Egy nagy, 362 ember bevonásával készült tanulmány megállapította, hogy a bifidobaktériumokat tartalmazó élőflórás termék négy hétig tartó szedése jelentősen javította az IBS tüneteit [5].

Más tanulmányok kimutatták, hogy ugyanaz a bifidobaktérium alapú probiotikum csökkentette a gyulladást gyulladásos bélbetegség, fekélyes vastagbélgyulladás esetén, javította a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők életminőségét és szintén gyulladáscsökkentő hatást fejtett ki a pikkelysömörrel élők csoportjában [6, 7].

Két tanulmány is kimutatta, hogy más probiotikumokkal kombinálva a Bifidobaktériumok csökkentették a pszichés szorongást és a szomorú, letargikus hangulathoz kapcsolódó negatív gondolatokat egészséges embereknél [8, 9].

BIFIDO-COMPLEX
SENSITIVE

Szabadalommal védett, egymás működését támogató, kíméletes, de tartós hatással rendelkező bifidobaktériumok egyedi kombinációja bármely korosztály számára.

 • egyedi bididobaktérium komplex magas csíraszámban
 • fokozott tápcsatornai érzékenység esetén is alkalmazható
 • magasan kvalifikált gyártásból származó prémium minőségű élőflórával
 • hisztamin intoleranciával élők számára is fogyasztható
 • 5 féle törzs együttes hatása egy kapszulában
 • könnyen lenyelhető növényi, színezékmentes, késleltetett felszabadulást biztosító DR kapszulába töltve, mely szavatolja a szükséges mennyiségű élőflóra célba juttatását
 • nagy, 90 darabos kiszerelés
 • kíméletes glükomannán rosttal dúsítva, mely kiváló prebiotikus közeget biztosít a bélbaktériumok számára

Pintér Zoltán – Napfényvitamin™
Tulajdonos, termékfejlesztő

                                                                                                                   

FEL
KOSÁR 0