Vajon ezt tudta?

Magnézium és a Diabetes

Nemzetközi kutatási eredmények támasztják alá, hogy a lakosság 60-70%-a rendellenes magnézium szinttel rendelkezik, ebből 40% súlyos hiányt szenved ebben a létfontosságú ionban. Az orvosok 7-8%-a gondol csak bizonyos tünetek jelentkezésekor (lábgörcs, krónikus fáradtság, szívritmus zavarok, cukoranyagcsere zavarai stb.) magnézium hiányra.

Az egészségügyi szakemberek körében is méltánytalan helyet kapott az egészségmegőrzés és kiegészítő terápiák között a magnézium. A mai napig lebecsülik hiányának negatív élettani hatásait, aminek akár igen komoly következményei is lehetnek hosszútávon. Jól tudjuk, hogy a magnézium több, mint 300-féle enzimek által vezérelt folyamatban vesz részt, többségében ő maga is enzimalkotó. Enzimek nélkül szervezetünk nem lenne életképes. Széleskörű alkalmazási lehetőségét bizonyítja, hogy a pánikbetegeknél tapasztalható “szívdobogás érzés”, illetve a konkrét szervi elváltozás nélkül is fennálló szívritmus zavarok is javulást mutatnak megfelelő mennyiségű és minőségű magnézium pótlás után. A szívizomzat komoly magnézium raktár testünkben, elősegíti a szív kiegyensúlyozott működését.

Nemzetközi kutatási eredmények támasztják alá, hogy a lakosság 60-70%-a rendellenes magnézium szinttel rendelkezik, ebből 40% súlyos hiányt szenved ebben a létfontosságú ionban. Az orvosok 7-8%-a gondol csak bizonyos tünetek jelentkezésekor (lábgörcs, krónikus fáradtság, szívritmus zavarok, cukoranyagcsere zavarai stb.) magnézium hiányra, ami elkeserítő érték ahhoz képest, hogy milyen sok akut- és krónikus problémát lehetne megszüntetni vagy kordában tartani megfelelő magnézium pótlással. Az alacsony magnézium szint oka lehet az elfogyasztott ételek alacsony magnézium tartalma, az állandó stressznek kitettség, bizonyos vese- és anyagcsere problémák, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék túlzott fogyasztása, mivel azok magas fitin (fitinsav) tartalma megköti az ásványi anyagokat, így akadályozza például a magnézium, vas, kalcium felszívódását is.

A magnézium kiemelkedően fontos szerepet tölt be a megfelelő D-vitamin anyagcserében

A D-vitaminnak alapvetően három jól elkülöníthető formáját különböztetjük meg a szervezetünkben:

  • Cholecalciferol (az étrend-kiegészítőkkel elfogyasztott forma)
  • 25-hydroxi D-vitamin (köztes forma, melyet például a bélflóra is képes előállítani)
  • 1,25-dihydroxicholecalciferol (aktív D3-vitamin, mely hormonszerű hatásánál fogva fejti ki megannyi védő hatását)

Ahhoz, hogy az inaktív formától eljussunk a számunkra hasznosítható aktív formáig három enzimre van szükség, illetve egy speciális D-vitamin szállító fehérjére. Nos mindhárom enzim és a szállítófehérje felépítéséhez szükséges a magnézium. Magnézium hiányában károsodik a D-vitamin aktiváció a vesében és hiába fogyasztunk napi 4-5 000 NE D-vitamint, ennek ellenére sem lesz elégséges a vérünk aktív D-vitamin szintje. A kutatások egyértelműen alátámasztják, hogy a javasolt mennyiségnél kevesebb D-vitamin fogyasztásából adódó krónikus betegségek kialakulásának lehetőségét ellensúlyozza a megfelelő magnézium bevitel, ez azért lehetséges, mert a magnézium jelenlétében a kevés D-vitamin is rendkívül jól fog hasznosulni. (Szükséges magnézium ion mennyiség naponta nőknek 250-320 mg, férfiaknak 330-420 mg).

Jól tudjuk azt is, hogy az elégtelen magnézium bevitel rontja a cukoranyagcserét, emelheti az inzulin rezisztencia, a metabolikus sy. és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Kialakult cukorbetegség esetén a vese fokozottan üríti a magnéziumot, így az ördögi kör zárult.

A fokozott magnézium ürítés, az elégtelen magnézium fogyasztás súlyosbítja a cukorbetegséget, fokozza a szövődmények kialakulását elsősorban a szív- és érrendszer területén. A magnézium egyébként az erek falában fokozza az elasztin termelődést, mely az erek rugalmasságát biztosítja, így alacsony magnézium szint mellett az erek falának rugalmassága csökkenhet, nő az érelmeszesedés rizikója és a magas vérnyomás betegség kialakulásának lehetősége is. Tehát elmondható, hogy cukorbetegeknél kiemelkedő fontosságú a magnézium pótlás a cukor anyagcsere megfelelő működéséhez, a betegség elmélyülésének gátlásához és a szövődmények elkerülése végett.

Egy kutatás szerint, melyben 2-es típusú cukorbetegeket vizsgáltak, a betegek 89%-ánál igazoltak alacsony magnézium szintet, ebből 39%-uk súlyos magnézium hiányban szenvedett. (Huang és mtsai. 2012.)

2007-es metaanalízisből tudjuk, mely hét vizsgálat eredményeit foglalta össze, hogy napi 100 mg magnézium ion kiegészítéssel 15%-al csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának esélye. (Larsson és Wolk 2007.)

Napi 200 mg többlet magnézium ion bevitel 13%-al csökkentette a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) megbetegedések kockázatát. (Del Gobbo és mtsai. 2013.)

Akár egészségesek vagyunk akár nem sejtjeink napi szinten megkövetelik a magnéziumot, rajtunk áll megadjuk-e számukra ezt az éltető elemet!

Pintér Zoltán

termékfejlesztésért felelős
vezető munkatárs

FEL
KOSÁR 0