Helicobacter pylori: barát vagy bűnös?

Ha a barát gonosztevővé válik sajnos annak markáns jelei is lehetnek. A baktérium különlegessége, hogy a gyomor erősen savas közegéhez alkalmazkodott, így a gyomor-vékonybél traktusban vígan túlél. Képes hatást gyakorolni a környezetének savasságára, megkapaszkodik a gyomornyálkahártyán és be is hatol annak mélyére, egyfajta védőburokkal veszi magát körbe, így az emberi immunrendszer elől is hatékonyan rejtőzik. A gyomorfekély, a gyulladásos eredetű gyomorhurut és sajnos ezen gyulladásos folyamat legrosszabb végkimenetele a gyomorrák kialakulásához is szorosan kötődik a H. pylori jelenlét.

Ha a barát gonosztevővé válik sajnos annak markáns jelei is lehetnek.
A baktérium különlegessége, hogy a gyomor erősen savas közegéhez alkalmazkodott, így a gyomor-vékonybél traktusban vígan túlél. Képes hatást gyakorolni a környezetének savasságára, megkapaszkodik a gyomornyálkahártyán és be is hatol annak mélyére, egyfajta védőburokkal veszi magát körbe, így az emberi immunrendszer elől is hatékonyan rejtőzik. A gyomorfekély, a gyulladásos eredetű gyomorhurut és sajnos ezen gyulladásos folyamat legrosszabb végkimenetele a gyomorrák kialakulásához is szorosan kötődik a H. pylori jelenlét.

A gyomornyálkahártya károsodása miatt fogékonnyá válunk az ún peptikus fekély kialakulására. Tompa vagy égő gyomorfájdalom, puffadás, hányinger, rendszeres böfögés, étvágytalanság, székletben megjelenő emésztett vér, általános gyengeség, vérszegénység, nyelési nehezítettség a szimptómák között szerepelnek, de ahogy korábban írtam a fertőzött személyek egy jelentős részénél semmilyen tünet nem jelentkezik.

Amennyiben gyomorfekély vagy hurut gyanúja merül fel bennünk mindenképpen forduljunk gastroenterológus szakorvoshoz és vizsgáltassuk ki magunkat alaposan!

pylori okozta megbetegedés igazolására alkalmas a vérvizsgálat, mely során a baktériumra jellemző antitesteket keresnek, széklet vizsgálat is szükséges lehet, illetve az ún. karbamid kilégzési teszt, mely a kilélegzett levegő kóros szén-dioxid szintjét vizsgálja és H. pylori jelenlétre utalhat (A beteg orálisan karbamid izotópot kap, ezt a baktérium a saját ureáz enzimjével bontani tudja és szén-dioxid szabadul fel a folyamat során).

A megfelelő diagnosztikai eljárást követően, ha beigazolódik a H. pylori fokozott jelenléte a gyomor-vékonybél traktusban gyógyszeres kezelés javasolt a hagyományos orvosi eljárásrend szerint, azaz antibiotikumot kap a beteg a baktérium visszaszorítására és proton-pumpa gátlót a gyomorsav okozta nyálkahártya irritáció mérséklésére. A baktérium okozta károsodás mértékét a legtöbb esetben, főleg fekélyre utaló jelek esetén, endoszkópos vizsgálattal és biopsziával ellenőrzik.

Baktérium a baktérium ellen

A mikrobiommal kapcsolatos kutatások lehetővé tették, hogy egyes nemzetközi cégek olyan jótékony törzseket fejlesszenek ki, amelyek vagy bizonyos megbetegedések esetén alkalmazhatóak specifikus kiegészítőként az életminőség javítása érdekében vagy magát a betegséget okozó kórokozókkal szemben lépnek fel. Alapvetően maga az egészséges és ép mikrobiom is egyfajta védőpajzs, mely kordában tartja a bélrendszerben a patogén törzseket, táplálja és segíti a bélnyálkahártya egészséges működését, barrier funkciójának fenntartását, ezáltal számos akut és krónikus elváltozástól óv meg minket. Egy ilyen klinikai vizsgálattal is rendelkező fejlesztés a Lactobacillus rhamnosus CCFM1119 jótékony baktérium, melyet kifejezetten a H. pylori eltolódás miatt kialakult tápcsatornai tünetek mérséklésére és a Helicobacter pylori számának csökkentésére hoztak létre.
* Indicates that there is a significant difference between the two groups, P < 0. 05

A GSRS a gyomor-bélrendszeri tünetek súlyosságának és gyakoriságának fontos mutatója klinikai betegeknél (jelen esetben az igazolt, tünetes H. pylori fertőzöttek körében). Minél alacsonyabb ez a pontszám, annál enyhébbek a tünetek. A kezelés előtti GSRS mindkét csoportban 6,00 felett volt, és nem volt szignifikáns különbség a két csoport között. A Lactobacillus rhamnosus egy hónapos szedése után nem volt változás a GSRS terén a placebo csoportban (5,15 ± 1,35), míg a CCFM1119 törzzsel kezelt csoportban a pontszám 2,27-re csökkent, a tünetek jelentős javulásával. A kísérleti eredmények azt mutatják, hogy a Lactobacillus rhamnosus CCFM1119 javítja a gyomor-bélrendszeri tüneteket, ami összefüggésben állhat a Lactobacillus fogyasztása utáni H. pylori kolonizáció csökkenésével.

Clinical efficacy evaluation of Lactobacillus rhamnosus JS-SZ-2-1 against Helicobacter pylori infection. Food and Fermentation Industries, 2020. Zhang M., Zhai Q., Zhao J., Zhang H., Chen W.

Gastrobalance Plus

A gyomorbarát kiegészítő

Problémaspecifikus élőflórát tartalmazó étrend-kiegészítő termék, mely speciális, klinikailag tesztelt Lactobacillus rhamnosus CCFM1119 jótékony bélbaktérium tartalma révén segíthet a jobb életminőség és megfelelő közérzet fenntartásában krónikus gyomorbántalmak esetén.

Ellensúlyozhatja a gyomorban létrejövő Helicobacter pylori túlsúlyt gátolva ezzel számos a baktérium túlműködéséhez köthető problémát, mint például a gyomorfekély, a gyomorhurut vagy éppen a savas reflux okozta bántalmak.

Európában is egyedülálló módon a L. rhamnosus jótékony baktérium az ún. VPro® 5 technológiának köszönhetően egy öt rétegű mikrokapszulába zárva sértetlenül jut el rendeltetési helyére. A speciális lactobacillus mögött álló klinikai tanulmány és a mikrokapszulázott előállítási mód szavatolja hatékonyságát és előnyét szinte az összes hazai élőflórát tartalmazó étrend-kiegészítővel szemben.

Tudományosan igazolt hatás

Az anti-Helicobacter pylori hatású speciális L. rhamnosus a VPro® 5 gyártási technológiának köszönhetően a gyomor erősen savas közegében is ki tudja fejteni áldásos hatásait. A lactobacillus olyan anyagokat termel, melyek gátolják a H. pylori megtapadását a gyomor- és bélfalon, akadályozva ezzel a kolonizációját, túlszaporodását a gasztrointesztinumban. Jól ismert tény, hogy a H. pylori egyensúly megbomlása, a baktérium fokozott működése számos krónikus gyomorbántalom közvetlen oka.

A kutatás során kiderült, hogy a H. pylori szabályozásán keresztül a komplett bélflóra egyensúlyra is képes hatás gyakorolni a L. rhamnosus erre a célra kifejlesztett változata (kedvezően befolyásolta a Parasutterella, a Lachnospiraceae, valamint a Erysipelotrichaeae törzsek számának alakulását). A vizsgálat során 10 milliárdos csíraszámban 4 héten keresztül napi szinten alkalmazva szignifikánsan javította a panaszos emberek életminőségét, közérzetét gyomorfekély, gastritis és egyéb krónikus gyomorbántalmak esetén.

A GastroBalance Plus előnyei

Alkalmazás: Napi 1 kapszula négy héten át majd két-három hét szünet után ismételhető a kúra igény szerint. Kiszerelés: 60 db kapszula. Tárolás: Hűtőszekrényben, fénytől védett helyen.

Mikrokapszulába zárt ötszörös védelemmel ellátott VPro® 5 gyártási technológia a maximális hatékonyságért!

A termékben található speciális L. rhamnosus bélbaktériumok egy öt rétegű mikrokapszulába zárva védelmet élveznek számos olyan környezeti tényezővel szemben (gyomorsav, epesavak, enzimek), melyekkel a gyomor- és bélrendszerben találkozhatnak és jelentős mértékben lecsökkenthetik a céljukhoz elérő aktív, életképes baktériumok számát. Ez az egyedülálló gyártási technológia szavatolja, hogy a lehető legmagasabb arányban legyenek képesek kifejteni jótékony hatásaikat az alkalmazott törzsek.

Az ábrán jól látható a L. rhamnosus bélbaktériumokat övező több speciális réteg, melyek hagymalevélszerűen ölelik körbe őket valós védelmet nyújtva a károsító tényezőkkel szemben. Legbelül egy olyan közegben vannak jelen a bélbaktériumok, mely számukra a legkedvezőbb körülményeket biztosítja hosszútávon, C-vitamin, aminosavak és egyéb tápláló anyagok. Ezt követi a probiotikus törzseket éltető speciális rostok, oligoszacharidok rétege. A harmadik réteg összetevői segítik a túlélést a bélrendszerben, a negyedik a gyomor savas közegében támogatja őket, míg végül a legkülső réteg az oxidációtól is védő poliszacharid réteg.

FEL
KOSÁR 0