Ön ismeri a gyermek bélmikrobiom fejlődésének kulcsfontosságú lépcsőfokait?

A csecsemők és a gyermekek bélmikrobiomjának kialakulása megannyi tényezőtől függ. A legmeghatározóbb a születés pillanatát követő első ezer nap. Rendkívül fontos a születés módja. A gyermek világrajövetele előtt végighalad a szülőcsatornán, melynek mikroorganizmusokban gazdag közegéből vesz magához egy keveset. A császárral szültetett babák jellemzően „sírósabbak”, sokszor fáj a pocakuk és a későbbiek folyamán is hajlamosabbak lesznek a gyermekekre jellemző tápcsatornai, felső légúti fertőző megbetegedésekre. A szülőcsatornában található anyai baktériumok hiányában a legtöbb esetben az anya bőrflórája, illetve a kórházi mikroorganizmusok azok, melyekkel a gyermek szervezete először találkozik, természetesen ez nem egy szerencsés helyzet. Szintén meghatározó elem a gyermekek mikrobiomjának fejlődésében és a véglegesnek mondható bélflóra kialakulásában az anyatejes táplálás.
Összehasonlító tanulmányok igazolják, hogy a normál úton született és anyatejjel megfelelő ideig táplált gyermekek szignifikánsan kedvezőbb egészségi állapotnak örvendenek, igazán boldog babák és a legtöbb esetben ritkán fordul elő náluk fertőző megbetegedés és kellemetlen tápcsatornai tünetek azokkal a kisgyermekekkel szemben, akik tápszeres táplálásban részesültek. Az anyatejes babák szervezetének ellenállóképessége rendkívül jó.
Az elismert Nature magazinban még 2018-ban közöltek egy nemzetközi tanulmányt, mely elsősorban a cukorbetegség kialakulásához vezető környezeti tényezőket vette górcső alá a gyermekek körében. A vizsgálatban 9000 gyermek, akik Svédországból, Németországból, Finnországból és három amerikai államból származtak, vett részt a 3 hónapos csecsemőktől egészen a 3,5 éves gyermekekig. Több mint 12 ezer székletminta elemzése szolgáltatott információkat a gyermekek bélrendszerében élő flóra fajgazdagságáról és feltérképezték a kapott eredmények és az immunrendszer megfelelő kialakulása, működése valamint az esetlegesen kialakuló autoimmun megbetegedések (I-es típusú cukorbetegség) kialakulása közötti kapcsolatokat.
A vizsgálati eredmények alapján három időbeli fázisra tudták osztani a gyermek bélmikrobiom fejlődését. Az ún. fejlődési fázisra (3-14. hónapos kor), az átmeneti fázisra (15-30. hónapos kor) és a stabil fázisra (31-46. hónap). A kutatás során egyértelműen bebizonyosodott, hogy az ép és funkcionális szempontból kifogástalan mikrobiom kialakulásának legjelentősebb tényezője az anyatejes táplálás. Az apróságok az anyatej révén jutnak hozzá a számukra nélkülözhetetlen bifidobaktériumokhoz, melyek az anyatej elhagyása után segítik a mikrobiom érését, illetve ezek a baktériumok fogják visszaszorítani a kedvezőtlen hatású egyéb baktérium fajokat, mint amilyenek a Firmicutes fajok is.
Ahogy korábban írtam a születés módja is meghatározza a bélmikrobiom struktúrájának fejlődését. A Bacteriodes fajokkal a hüvelyben találkozik az újszülött. Ezen apró barátaink korán elkezdik a mikrobiomnak a babára jellemző szerkezeti sajátosságainak kialakítását. A környezeti tényezők, a földrajzi elhelyezkedés, a családi és háztartásbeli faktorok, a szülők szociális helyzete mind-mind sajátos módon járulnak hozzá a gyerekek bélökoszisztémájának formálásához. A felsorolt tényezők, a kialakuló gyermekkori bélflóra, a mikrobiom fajgazdagsága, egyedi összetétele együttesen határozzák meg nem csupán a Picik immunrendszerének hatékonyságát, esetleges túlzott érzékenységét vagy az autoimmunitásra való hajlamot, hanem akár évtizedekre előre meghatározza az adott személy egészségi állapotát és életminőségét.
A számos kutatási eredményre alapozva, felismerve a korai életszakaszban bennünket ért pozitív és negatív hatások szerepét a bélmikrobiom kialakulására, a nagy nemzetközi élőflórát előállító alapanyag gyártók saját kutatásaikon keresztül olyan egyedi, szabadalommal védett baktérium törzseket fejlesztettek az utóbbi pár év során, melyek klinikailag igazoltan képesek jó irányba terelni a mikrobióta rendszer működését már gyermekkorban. Rajtuk keresztül olyan fontos bifidobaktérium és laktobacillus törzseket pótolhatunk, melyek egy előnyösebb állapotba terelik a gyermekek védekezőképességét, mikrobiom-bél-agy kapcsolatait.

A Napfényvitamin™ Hazánkban 2018-ban elsőként kezdte el a célirányosan ható, szabadalommal védett és kutatásokkal alátámasztott hatékonyságú, problémaspecifikus törzsekre alapozott élőflórás étrend-kiegészítők fejlesztését. Így született meg a Pszichobiotikum, a Colonbalance Plus, a Histaminbalance Plus, a Gastrobalance Plus vagy éppen a Probio-Sleep élőflórás termékeket felvonultató termékcsaládunk.

A legújabb fejlesztésünkben felhasznált jótékony törzsek (Lacticaseibacillus rhamnosus GG™, Lactobacillus acidophilus NCFM™, Bifidobacterium lactis Bi-07™) mögött több évtizedes kutatás áll.

A korai életszakaszban hivatottak védeni, támogatni a szervezet védekezőképességét, kiegészíteni a bélflóra fajgazdagságát, előmozdítani az ép mikrobiom kialakulását. Érdekességképpen tekintsük meg, hogy az alkalmazott napi dózistól függően milyen protektív hatásokkal rendelkezik gyermekek esetében a termékünkben található baktérium törzsek egyike, a Lacticaseibacillus rhamnosus GG törzs (B = Billion, azaz milliárd C.F.U.):

A kifejezetten gyermekek részére létrehozott immuntámogató szerves mikrotápanyagokat és szabadalommal védett baktérium törzseket tartalmazó Napfényvitamin™ Immunbalance KIDS termék egyik fő összetevője a Lacticaseibacillus rhamnosus GG, mely magas 5 milliárdos csíraszámban található minden egyes kapszulájában!

A kapszula kisméretű, könnyen bevehető, színezékmentes, vegán és gyomorsaválló. Maga a felhasznált jótékony törzsek is rendelkeznek saválló tulajdonsággal, így akár a kapszulát szét is szedhetjük és annak tartalmát elkeverhetjük a gyermek kedvenc nem forró italában vagy pépes ételben is.
A felhasznált, klinikailag igazolt immuntámogató hatással bíró törzsek mellett a normál védekezőképesség fenntartását segítő vitaminok (D3-vitamin, C-vitamin) és szerves kötésű nyomelemek (cink- és réz-biszglicinát) is kerültek a termékbe, valamint egy igen kíméletes és hatékony prebiotikus tulajdonságokkal rendelkező rost is, a konjak gyökér kivonata, a glükomannán. Ez az anyag igen nagy mennyiségű vizet képes megkötni és térfogatának sokszorosára dagadva egyfajta nedves szivacsként halad végig a tápcsatornán, segítve annak megfelelő működését és ellátja a mikrobióta alkotóit számukra nélkülözhetetlen rostanyaggal.

Pintér Zoltán – Napfényvitamin™
Tulajdonos, termékfejlesztő

Wickens K, et al. J Allergy Clin Immunol. 2008;122(4):788-794.
Wickens K, et al. Clin Exp Allergy. 2012;42(7):1071-1079.
Wickens K, et al. Clin Exp Allergy. 2013;43(9):1048-57.
Wickens K, et al. Pediatr Allergy Immunol. 2018 Dec;29(8):808-814.
Nature International weekly journal of science 2018. 10.

FEL
KOSÁR 0