Hírek
Posted in

Miért fontos a mikrobiom egészségének táplálása és védelme?

Posted in

A mikrobiommal kapcsolatos széleskörű tudatlanságunk abban gyökerezik, hogy a közelmúltig lehetetlen volt tanulmányozni a mikrobákat. Az tudtuk, hogy segítenek megvédeni a beleket a veszélyes betolakodóktól, hogy néhány vitamint szintetizálnak és, hogy bekebelezik azokat a rostokat, amelyeket a testünk nem tud megemészteni. Napjainkban már jóval többet lehet tudni ennél, mint például:

1. Segítenek szabályozni a testsúlyt. A bélrendszerünk mikrobái eldönthetik, mennyi energiát von ki a test a megevett ételből. Szabályozzák az éhség jelzését, segítenek eldönteni, melyik ételt kívánjuk és meghatározzák, mennyire szökik fel a vércukorszint egy étkezés hatására.

A mikrobiomunk kövérré tehet minket? A válasz: Mindenbizonnyal igen.

Megváltoztathatjuk a mikrobiomunkat, hogy együttműködjön velünk és ne ellenünk dolgozzon? A válasz: Mindenképpen igen.

2. A mikrobiom nem csupán a bélrendszerünket védi a betolakodóktól, hanem tanítja és szabályozza a teljes immunrendszert is. Az utóbbi fél évszázad során óriási számbeli növekedést láthattunk az allergiás megbetegedések – például az asztma és az ekcéma – terén, amelyeket a túl aktív immunrendszer okoz. Rendkívül gyakoriak lettek az autoimmun betegségek is, az irritábilis bélszindrómától az 1-es típusú diabéteszig, amelyeket elsősorban az elszabadult immunrendszer okoz.

Napjainkban már tudományosan igazolt, hogy a bélben lévő baktériumok összetételének változása csökkenteni tudja ezen betegségek hatásait.

3. A mikrobiom az ételek testünk által nem emészthető alkotóelemeit többféle hormonná és vegyületté alakítja. Ezek, úgy tűnik, befolyásolhatják a hangulatunkat, az étvágyunkat és az általános egészségünket is. Ennek alapján a biom megváltoztatása csökkentheti a szorongást és a depressziót.

Sajnos tudatlanságunkban letaroltuk a mikrobiomunkat és a mikrobák populációját, ennek következtében sokan küszködnek gluténintoleranciával vagy irritábilis bélszindrómával, amely betegségeket az orvosok gyakran rosszul diagnosztizálnak és kezelnek.

Számos kutatás eredményeképpen napjainkban már rendelkezésre állnak olyan információk, melyek alapján speciálisan, célzottan összeállított baktériumtörzsekkel lehet támogatni a mikrobiom helyreállítását és optimális működését.

Ebben tudnak hatékony támogatást adni a Napfényvitamin specifikus élőflórát tartalmazó készítményei, melyekről az alábbi linkre kattintva részletesen tájékozódhat.

https://napfenyvitamin.net/webaruhaz/

Pintér Zoltán
Tulajdonos, a mikrotápanyag- és élőflórát tartalmazó termékek fejlesztője

FEL
KOSÁR 0